pt1

Tarvikkeet: 
– 1 mm paksuista rst teräslankaa n. 40 cm (esim. vaappulankaa)
– crosslockeja + leikareita
-kutistesukkaa pari eri paksuista pätkää (ei välttämätöntä)
– pyöreäkärkiset pihdit
– sivuleikkurit

pt2

Lanka taitetaan silmukaksi pihdeillä ja laitetaan leikari silmän sisälle ja lankaa kierretään muutama kierros perukkeen varren ympärille.

pt3

Katkaistaan ylimääräinen osa langan päästä ja painellaan pihdeillä langan päätä perukkeen vartta vasten siten, ettei se jää törröttämään mistään kohden.

pt4

Tehdään sama toimenpide perukkeen toiseen päähän, jonne crosslock tulee. Crosslockin sijaan voi käyttää myös isoa koukkulenkkiä.

Jos käytettävissä on kutistesukkaa, (saatavilla esim. Biltemasta tai sähkötarvikeliikkeistä) pujotetaan sitä, ennen yllä mainittua toimenpidettä, perukkeeseen (kts. kuva).

Itse olen mieltynyt käyttämään kahta eripaksuista kutistusukan palasta, joista alemman suojaamaan siimaa teräslangan katkaistun pään aiheuttamalta rispaantumiselta ja isomman sijoitan ohuemman päälle parantamaan näkyvyyttä. 
Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

pt4b

Pujotetaan irtonaiset kutistesukan palaset perukkeen päihin kierrettyjen osien päälle. 
Kannattaa varata hieman pidemmät palaset kuin oletettu tarve on.

pt5

Kutistesukka pitää ”kutistaa” paikalleen, tämä sujuu näppärästi joko pienellä kynttilätuikulla tai kuumailmapuhaltimella.

pt6

Perukkeen päätä pyöritetään sopivan etäällä tulesta muutama kierros ja seurataan muovin kutistumista ja varoen polttamasta sitä.

pt7

Kutistesukka on muotoutunut paikalleen ja sama operaatio toiseen päähän. Varo polttamasta sormiasi kuumassa muovissa!

pt8

Uusi jerkkiperuke on käyttövalmis! 

Muista suoristaa peruke aina kalakontaktien tai muista syistä tapahtuneiden vääntymisten vuoksi, koska kiero peruke ei uita jerkkiä oikein.
Kaikki eivät halua käyttää myöskään leikaria perukkeessaan, sen tuoman lisäpainon vuoksi, mikä heikentää jerkin uintia. Itse en ole kuitenkaan tätä huomannut.

Crosslockia ja sen kuntoa on myös hyvä seurata, koska niillä on ikävä taipumus katketa (yleensä yllättäen) aktiivisessa käytössä! Turha säästäväisyys saattaa kostaantua arvokkaan jerkin ja pahimmillaan ennätyskalan menetyksenä.

Perukkeen kustannukset voi laskea muutamaksi kymmeneksi sentiksi, mistä suurin osa koostuu lukon ja leikarin hinnasta kaupassa.
Samalla ”vaivalla” kun valmistaa yhden perukkeen, tekee niitä erimittaisina ja eri paksuisista langoista useita kappaleita vaikka koko kauden tarpeiksi.

Kireitä siimoja!
Jio